I když jste si dali předsevzetí, že zhubnete, neznamená to přeci, že musíte jíst jen zeleninu a kuřecí maso 🙂
Jednou za čas si rozhodně něco sladkého dopřát můžete, a když je to navíc zdravé? No, neváhejte!
Čokoládový fondant z rýžové mouky
- 90 g hořké čokolády ((minimálně 70%))
- 60 g másla bez laktózy
- 30 g kokosového oleje
- 3 ks vajec
- 90 g třtinového cukru
- 60 g rýžové mouky
-
Předehřejte troubu na 190–200 stupňů. Rošt umístěte do střední polohy, dokud je ještě studený. Připravte vodní lázeň: do hrnce nebo rendlíku nalijte pár centimetrů vody a ohřejte na malé plotýnce, dokud se voda nezačne vypařovat. Navažte a odměřte všechny suroviny, nenechávejte nic náhodě. V kovové misce nad párou rozehřejte máslo s kokosovým olejem a s čokoládou.
-
Elektrickým šlehačem s metličkou ušlehejte vejce do pěkné táhlé pěny, trvá to minutu. Nepřestávejte šlehat a přisypávejte třtinový cukr po vrchovatých lžících. Mezi jednotlivými lžícemi cukru si nechávejte 10–15 vteřin pauzu, přidávejte postupně, dokud tam nebude všechen. Vejce nabydou a pěna bude nadýchanější. Kdybyste vsypali všechen cukr naráz, mohli byste to postupné narůstání udusit.
-
Hnědé vlijte do žlutého. Teplou čokoládu s máslem do vajec s cukrem. Metličkou ručně pomalu spojte v jednobarevnou hnědou hmotu. Pěkně něžně. Prosejte rýžovou mouku a v něžnostech pokračujte při jejím vmíchávání. Keramické formičky kulatého tvaru dobře vymažte kokosovým olejem a vysypte rýžovou moukou. Plňte je do tří čtvrtin výšky. Fondant se upeče za 9–10 minut.
-
Vložte formičky na požadovanou dobu do vyhřáté trouby. I po upečení by prostředek těsta měl zůstat níž než kraje. Jakmile uprostřed vyběhne špička, která by chtěla praskat, je konec. Přepečeno. Příště minimálně o 3 minuty méně. Vyjměte formičky z trouby a nechte je pár minut chladnout. Doslova pár. Po 2 minutách by měl fondant snadno opouštět dobře vymazanou a vysypanou formičku. Takže lehce zatřepte s formičkou a hned ucítíte, že fondant půjde v pohodě vyklopit.
-
Nakonec dozdobíme dle chuti, je dobrá kombinace s něčím kyselejším (maliny, lesní plody) a zmrzlinou, která se na horkém fondantu krásně rozpustí. Dobrou chuť!