Pokud dodržujete postup, je koláč velice nenáročný na přípravu a zvládnou ho i začátečníci. Do koláče jsem dala tvarohovo – banánovou náplň, můžete si ale přidat cokoliv dle chuti, například jablka, ořechy, rozinky mák.. 🙂
Tvarohový koláč

Ingredience:
Na těsto:
- 250g celozrnné pšeničné mouky
- 80g másla a 80g kokosového oleje (vychlazené z lednice)
- 70g třtinového cukru
- velká špetka soli
- 1 lžíce citronové štávy
- 1 velké vejce
- sklenice ledové vody
Na náplň:
- 1 balení měkkého tvarohu (250g)
- 1 balení tvrdého tvarohu (většinou se prodává 200g balení)
- 1 banán
- 80g třtinového cukru
- 1 vejce
Mouku, cukr a sůl krátce promixuj. Přidej máslo a kokosový olej a rychleji propracuj, aby vznikla jemná drobenka. Pak přilij 90 ml ledové vody a citronovou šťávu, přidej vejce a hněť, až vznikne soudržné těsto. Pokud je těsto příliš suché, přilév po troškách ještě ledovou vodu.
Těsto pak rozděl na poloviny a dej nejméně na 30 minut do lednice.
Mezitím si nahřej troubu na 170 stupňů a připrav náplň. Všechny ingredince rozmixujeme ručním mixérem dohromady ať se z náplně vše hezky smíchá a spojí.
Vyndáme těsto, jednu polovinu hezky rozprostřeme do vymazané nádoby, na těsto vlijeme náplň a nakonec si připravíme dlouhé úzké válečky a naklademe na náplň do tvaru mřížky. Připlácneme, pomažeme rozmíchaným vajíčkem a dáme koláč do trouby na cca 35 minut.