Na první pokus se opravdu povedla, u této vánočky je opravdu důležité držet se striktního postupu a nic neuspěchat 🙂 Kvůli špaldové mouce a kokosovému oleji není tak extra nadýchaná, ale i tak je moc výborná!
- 520 g špaldové mouky (prosáté)
- 120 g třtinového cukru
- 80 g rozpuštěného másla
- 1 lžíci rozpuštěného kokosového oleje
- 1 kostku droždí (42 g)
- 1 vejce + 1 žloutek navíc
- 230 ml mléka
- 1/4 lžičky soli
- hrst hrozinek
- hrst sekaných mandlí na posypání
- plus: 2 dřevěné špejle a 1 rozšlehané vejce na potření
1.
Droždí rozdrob do velké mísy a se lžící cukru rozmíchej do tekutého stavu. Přilij trochu mléka, potom i vejce a žloutek. Promíchej. Postupně přidej máslo, kokosový olej, sůl, mouku, zbytek cukru a teprve pak i zbylé mléko.
2.
Hmotu propracuj nejprve vařečkou. Pak vyklop na vál a hněť rukama asi 10 minut. Dej si načas, chvíli trvá, než mouka absorbuje vše tak, jak má. Teprve pak se ukáže, zda těsto lepí (podsyp moukou), nebo je málo pružné (podlij lžičkou kokosového oleje). Pokud nemusíš, nepřidávej nic.
3.
Vytvaruj bochánek, vrať do mísy a přikryj utěrkou. Nech kynout na ne příliš teplém nevětraném místě 3–4 hodiny. Vyjmi a znovu prohnětej. Zároveň jemně zapracujte hrozinky.
4.
Teď těsto rozděl nožem na 9 stejně velkých bochánků. Zde je návod jak uplést vánočku: https://www.youtube.com/watch?v=B8R4HtTFesk . Po upletení ještě propíchni nakříž skrz vánočku dvě špejle (aby se nerozpadla).
5.
Troubu předehřej na 220 °C. Vánočka bude ještě 30 minut kynout na plechu. Těsně předtím, než půjde do trouby, ji potři rozšlehaným vejcem a posyp kousky mandlí. Peč celkem hodinu: prvních 5–10 minut na 220 °C, na dalších 25 minut stáhni teplotu na 150 °C a po zbytek času peč už jen při 100 °C.